Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Δρυμός: Εκδήλωση για την σχολική επίδοση

Τα φροντιστήρια «ΠΟΛΥΓΩΝΟ» διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία την εκδήλωση με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν την σχολική επίδοση των μαθητών, τα κίνητρα της επιτυχίας και ο ρόλος της οικογένειας» στο Δρυμό.

Ήταν μια  χρήσιμη και ουσιαστική και  για τους γονείς και τους μαθητές πρωτοβουλία που  έγινε το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου και  που για τις εργασίες ελαιοχρωματισμού της φρόντισε το «ΠΟΛΥΓΩΝΟ».

Ομιλήτρια ήταν η κα Μπανάκη Τάνια Κοινωνική – κλινική ψυχολόγος, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ενώ η σχολική επίδοση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με μεγάλη ευκολία  αποδίδεται η χαμηλή επίδοση στην «τεμπελιά» ή σε γενικότερη αδυναμία στα μαθήματα.

Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται σε βαθύτερα αίτια, που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική πράξη αλλά και στη γενικότερη διάπλαση της προσωπικότητας του παιδιού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις  συχνότερες αιτίες που οδηγούν στη  χαμηλή σχολική επίδοση που είναι οι ακόλουθες:  Η έλλειψη σχολικής ωριμότητας που μπορεί να προκαλέσει στο παιδί αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων και γενικότερη αδυναμία συμμετοχής στις σχολικές δραστηριότητες, αλλά  συστολή και το αίσθημα ντροπής ή δειλίας.

Η απουσία εσωτερικών κινήτρων και ο  τρόπος διδασκαλίας και συμπεριφοράς  των εκπαιδευτικών. Ο οικογενειακός παράγοντας που θεωρείται  πρωταρχικής σημασίας, καθώς και η  ελλιπής φοίτηση με αρκετές απουσίες. Οι μαθησιακές δυσκολίες που προκαλούνται π.χ από  οπτικά ή ακουστικά  προβλήματα ή από  δυσλεξία κ.α. που επιφέρουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που  επιδρά με τη σειρά της αρνητικά στην απόδοση.

Η ψυχική πίεση από γονείς και καθηγητές που ασκείται  στα παιδιά για υψηλές επιδόσεις που επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα που είναι η σχολική αποτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου