Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

O απολογισμός του δημάρχου Ωραιοκάστρου για τα πεπραγμένα - Ολόκληρη η ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΓΑΒΟΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2014-2016 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Ολόκληρη η ομιλία του 

Κυρίες και κύριοι,
Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, τη διοίκηση του οποίου μας εμπιστευτήκατε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014.
Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένη την επικοινωνία μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για το έργο που επιτελέσαμε, να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις και απόψεις και παράλληλα να σας παρουσιάσουμε τον προγραμματισμό των δράσεών μας για την επόμενη περίοδο.
Είμαι περήφανος που ηγούμαι μιας συλλογικής προσπάθειας στελεχών που προέρχονται από τις τρεις δημοτικές ενότητες, με γνώση, εμπειρίες και μεράκι για προσφορά προς το σύνολο των πολιτών.

Ενωμένοι όπως πάντα, αποφασισμένοι όσο ποτέ, παρουσιαζόμαστε σήμερα μπροστά σας για να κάνουμε τον απολογισμό των τριών χρόνων της διοίκησής μας και εσείς είσαστε οι μόνοι που μπορείτε να μας κρίνετε και μάλιστα με αυστηρότητα. Εξάλλου, στόχος δεν είναι να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι για την τοπική κοινωνία.
Αγαπητοί συνδημότες,
τότε δεσμευτήκαμε ο δήμος Ωραιοκάστρου να γίνει ξανά ανθρώπινος, λειτουργικός, φιλικός και σύγχρονος για τους κατοίκους μας.
Ένας δήμος που «διψούσε» να δει ξανά έργα που θα τον βγάλουν από τη μιζέρια.
Δίχως να χάσουμε λεπτό, σηκώσαμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά, ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας.
Δίχως γκρίνιες και μεμψιμοιρίες για τα πιο δύσκολα οικονομικά χρόνια, που βίωσε ποτέ ο δήμος, φροντίσαμε να κάνουμε έργο για εσάς κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλες προσπάθειες να τον νοικοκυρέψουμε.

Εργαζόμαστε με όλους και διεκδικούμε από όλους, ώστε να εξασφαλίσουμε πόρους για το καλό του τόπου μας.
Δεν έχουμε αγκυλώσεις, ούτε βλέπουμε παντού εχθρούς και μέρα με τη μέρα νοικοκυρεύουμε τον δήμο μας.
Ο δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων αποτελεί μια σημαντική στιγμή για έναν δήμαρχο γιατί έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις των προηγούμενων χρόνων.
Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας της δημοτικής μας αρχής. Είναι η στιγμή της δημόσιας λογοδοσίας των όσων πράξαμε από το τιμόνι της διοίκησης του δήμου μας με ευθύνη, αλήθεια και αυτοκριτική.

Αυτή την αποστολή μας ανέθεσαν οι δημότες και η εμπιστοσύνη τους είναι συμβόλαιο συνέπειας, την οποία τηρούμε και εξακολουθούμε να υπηρετούμε χωρίς διαχωρισμούς, με ήθος, με διαφάνεια, με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα όχι για τις επόμενες εκλογές αλλά για τις επόμενες γενιές.
Οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε, στη μεγάλη πρόκληση της ενοποίησης του δήμου Ωραιοκάστρου (οι τρεις πρώην καποδιστριακοί δήμου να γίνουν ένας ουσιαστικά και όχι διοικητικά). Για την ακρίβεια δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν από τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους.
Εμείς ως διοίκηση χτίσαμε σε ό,τι καλό βρήκαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις, βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες μας προς τους πολίτες αλλά και δημιουργώντας νέες υποδομές.

Δεν έχουμε την ανάγκη του ετεροπροσδιορισμού και της στείρας πολιτικής αντιδικίας.
Όμως πρέπει να αναφερθούμε σε ορισμένους ελλειμματικούς τομείς δράσης της προηγούμενης διοίκησης που δημιούργησαν προβλήματα και δυσκολίες στη δική μας διοίκηση τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων μας. Για το λόγο αυτό τα δύο πρώτα χρόνια αναλωθήκαμε στην επίλυση προβλημάτων που κληρονομήσαμε. Αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στη δημιουργία έργου.
Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου μας εν μέσω έντονης οικονομικής ύφεσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον. Μάλιστα, οι επιπτώσεις από τις ελλειμματικές προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως των δημοτικών επιχειρήσεων (για λόγους ευνόητους) είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες.



Αναφέρω ενδεικτικά μερικές:
• Μείωση εσόδων με ευθύνη των διοικήσεων. Η μείωση των δημοτικών τελών το 2011 δημιούργησε στα τέλη του 2016 ένα σωρευτικό έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας της τάξεως του 1.500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, καμία ενέργεια για είσπραξη αυτών που δικαιούται ο δήμος.
• Κανένας έλεγχος δαπανών.
• Κατασπατάληση πόρων σε δράσεις και έργα χωρίς καμία προστιθέμενη αξία και ανταποδοτικότητα.
• Ο τομέας της καθαριότητας υπολειτουργούσε (αναφορά σε απορριμματοφόρα).
• Ο δημόσιος χώρος είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
• Ίδια εικόνα εγκατάλειψης συναντήσαμε και στον κρίσιμο τομέα της παιδείας.
• Κοινωνική μέριμνα, κοινωνική αλληλεγγύη και πολιτισμός. Αντίστοιχες δράσεις δεν υπήρξαν από τις προηγούμενες παρατάξεις που άσκησαν διοίκηση στον τόπο μας.
• Απουσία αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να συμβασιοποιηθούν έργα από ίδια διαθέσιμα. Το γεγονός αυτό έδεσε τα χέρια της επόμενης διοίκησης καθώς ο δήμος δεν διέθετε καμία ρευστότητα άρα και καμία δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα του βραχυπρόθεσμα. (πλην εξαιρέσεων βλ. ΔΕΥΑΩ)



H Αυτοδιοίκηση και κοινωνία βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης αλλά και της κρίσης αξιών που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα. Ο δήμος μας όπως και οι άλλοι δήμοι υφίσταται ήδη τις συνέπειες της κρίσης με τη μείωση των πόρων.
Σε αυτή τη συγκυρία ένας δήμος και μια δημοτική αρχή είναι ο πιο κοντινός θεσμός και οικείος θεσμός για τον μέσο δημότη που αναζητά ένα στήριγμα για να δώσει λύση στα καθημερινά του προβλήματα και σε αυτόν προσβλέπει για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής του. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος.
Επιχειρώντας λοιπόν να εξειδικεύσω την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να αναφερθώ στους πλέον καίριους τομείς δράσης του δήμου οι οποίοι ήταν και οι βασικές προτεραιότητες όπως τις είχαμε καταθέσει και προεκλογικά στο δημόσιο διάλογο.
Αναλογιζόμενος την κρίση που βιώνουμε, τη δαιδαλώδη νομοθεσία, τη γραφειοκρατία και την πολύ σημαντική έλλειψη πόρων, νιώθω ως ένα βαθμό ικανοποιημένος για τα όσα πετύχαμε τα τρία αυτά χρόνια.

Με ακεραιότητα, διαφάνεια, σκληρή δουλειά και με αντίπαλο τα προβλήματα και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, πετύχαμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου και να επιλύσουμε σοβαρά προβλήματα που χρόνιζαν.
Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Δε φοβόμαστε την εποικοδομητική κριτική σας αλλά αντίθετα την επιζητούμε, γιατί χάρη σε αυτή διορθώνουμε τα ακούσια λάθη και τις παραλείψεις μας. Επιζητούμε επίσης τη συνεργασία σας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, γιατί στο διάστημα που πέρασε, ο καθένας στον τομέα του εργάστηκε σκληρά, δίνοντας έναν πραγματικά καθημερινό αγώνα, σε μία δύσκολη συγκυρία προκειμένου, να δώσουμε προοπτική στον Δήμο μας.




Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και τα Μέλη των νομικών προσώπων και των επιτροπών, τους Συμβούλους και τα Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και τα μέλη των τοπικών Συμβουλίων, για την συνεισφορά τους, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου για την εργατικότητα που επιδεικνύουν.
Κλείνοντας τον απολογισμό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και στο μέλλον θα εργαστούμε εντατικά με συνέπεια και οραματική πολιτική για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στην προοπτική του τόπου μας.
Το έργο μας αυτό θα αποτελέσει και το συμβόλαιο τιμής, βάσει του οποίου θα προχωρήσουμε μαζί και για τα επόμενα χρόνια 2019-2024.

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και με αυτό το πνεύμα θα παλέψουμε και στο υπόλοιπο της θητείας μας.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και την κατανόησή σας.

Αστέριος Γαβότσης

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου