Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπο με… Πρόσωπο : Αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή της Β Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη

Αποκλειστική συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ του 
βουλευτή της Β Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη ( Τομεάρχη Εξωτερικών και Αποδήμου Ελληνισμού της Ν.Δ.)
Φωτογραφία του Χρήστος Θεοδοσιάδης.
Μετά από περίπου 30 χρόνια (το 1984 ήταν που πήγα στην τότε καθημερινή εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» με διευθύντρια την Όλγα Τρέμη και την ζήτησα δουλεία )  στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία ,τα περισσότερα σαν ...
"μάχιμος "δημοσιογράφος  έχω κάνει αρκετές συνεντεύξεις

Η σημερινή όμως έχει κάτι το ιδιαίτερο αφού,  ο φιλοξενούμενος μου, Σάββας Αναστασιάδης, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας ο άνθρωπος  που σε κοιτάει στα μάτια ( σπάνιο για πολιτικό σήμερα).   

Μία αξιόλογη φωνή που εκπροσωπεί αξία την περιοχή μας στην Βουλή των Ελλήνων...

Αλλά ας αφήσουμε τα λόγια και ας  δώσουμε τον λόγο στον σημερινό μας φιλοξενούμενο

Καλή ανάγνωση…!




Σάββας Αναστασιάδης:Εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας, του κυνισμού, των ψευδαισθήσεων και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.


Κ. Αναστασιάδη, 2,5 χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέστε μου την άποψη σας. 
Τα τελευταία 2,5 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας, του κυνισμού, των ψευδαισθήσεων και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Η Κυβέρνηση, αντί όταν ανέλαβε το 2015, να αξιοποιήσει το άνοιγμα εξόδου από την κρίση που είχε καταφέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, αρκέστηκε να «παίζει» με δήθεν ηρωικές διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας δύο γλώσσες: εσωτερικού και εξωτερικού. Έτσι, βούλιαξε τη χώρα, η οποία από τότε σέρνεται στο τέλμα.
Η οικονομία, επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση, ο πλούτος, εξανεμίσθηκε και επιβλήθηκαν νέα μέτρα.
Έτσι, από το «σκίσιμο του Μνημονίου», περάσαμε στο 2ο Μνημόνιο και από τα «12 δισ. ευρώ παροχές» του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα λιτότητας. Ένας αχρείαστος λογαριασμός που φέρει, αποκλειστικά, τη σφραγίδα της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.
2,5 χαμένα χρόνια, στα οποία η χώρα χρεώθηκε δύο αχρείαστα μνημόνια, οι πολίτες φτωχοποιήθηκαν και η οικονομία γονάτισε.

Εκτιμάτε ότι πήραμε κάτι θετικό σαν χώρα από την διαπραγμάτευση της αξιολόγησης;
Σε παταγώδη αποτυχία που φορτώνει τη χώρα με νέες επώδυνες δεσμεύσεις κατέληξε ο δεκάμηνος διαπραγματευτικός τουρισμός της κυβέρνησης. Εκείνο που κατάφερε είναι να μας δώσουν οι δανειστές μας 8,5 δισ. ευρώ για να τους επιστρέψουμε τα 7,4.
Ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί πολλές φορές δημοσίως να μην πάρει νέα μέτρα, ούτε στη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Τελικά υποχρεώθηκε να νομοθετήσει στα μέσα Μαΐου μέτρα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2019 και από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η κυβέρνηση περίμενε, με εγγύηση το δημοσιονομικό πακέτο, μια περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ότι η ελάφρυνση θα γίνει οπωσδήποτε. Αντί γι αυτό πήρε και πάλι τις ίδιες υποσχέσεις από τους δανειστές, χωρίς κάτι χειροπιαστό. Επεδίωκε να πετύχει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) έστω και τώρα, καθώς το πρόγραμμα τρέχει από τα
τέλη του 2014. Αυτό επίσης δεν εξασφαλίστηκε. Το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να πετύχει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για όσο το δυνατόν λιγότερα χρόνια. Κατέληξε με ένα σκληρό πενταετές πλάνο (2018-2022) πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% ετησίως και με μία δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% ετησίως για τα επόμενα 38 χρόνια, έως το 2060! Λιτότητα για δύο γενιές δηλαδή!
Το μόνο κέρδος από την έκβαση της προσπάθειας αυτής είναι η αποτροπή ενός ακόμη καλοκαιρινού δράματος, ανάλογο με εκείνο του 2015.

Τελευταία ακούμε ότι κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση συμφωνείτε;
Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πρωτοβουλίες της εξαντλούνται στον σχεδιασμό για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς θεσμικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και με μείωση της χρηματοδότησης των δήμων.
Στον προϋπολογισμό του 2017 υπολογίστηκε η χαμηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων ετών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κ. Αναστασιάδη θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Και αν γίνουν η ΝΔ. θα τις κερδίσει;
Κοιτάξτε όπως έχει πει πρόσφατα κατά την περιοδεία του στο Κιλκίς ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλίες με πολίτες: «Θα γίνουν εκλογές αργά ή γρήγορα και θα τις κερδίσουμε και με μεγάλη διαφορά….»
Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι κόμμα κυβερνητικό. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι πάντα έτοιμο και βεβαίως αποδεικνύεται και σήμερα ότι έχει πολύ πιο έμπειρα στελέχη που ήταν παλαιότερα σε κυβερνητικές θέσεις, και σαφέστατα με το νέο Πρόεδρο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται μία πολύ καλή προετοιμασία στελεχών, θέσεων και προγραμμάτων.
Είμαι βέβαιος ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη για τους Έλληνες, είναι βέβαιο ότι θα είμαστε εμείς η επόμενη κυβέρνηση.

Τι γνώμη έχετε για τον νέο αρχηγό της Ν.Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος στην πράξη και όχι στη θεωρία. Αυτό που λέει το πιστεύει και προσπαθεί να το κάνει και πράξη.
Επιδιώκει να δημιουργήσει την ελπίδα και το όραμα μιας Ελλάδας, που να μπορεί να ξαναπατήσει στα πόδια της. Μιας περήφανης και ευημερούσας πατρίδας που θα αποκαταστήσει το πληγέν κύρος της σε Διεθνές επίπεδο.
Έχει επιλέξει απέναντι στις ψεύτικες υποσχέσεις του Τσίπρα τη «συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες».
Ο αρχηγός της ΝΔ και αυριανός πρωθυπουργός, δεν λέει ωραία και ευχάριστα λόγια, αλλά αλήθειες. Με τον λόγο, τη στάση και την παρουσία του, καταφέρνει βήμα –βήμα να ξαναφέρει το κύρος και τη χαμένη αξιοπιστία στην πολιτική.
Ασχολείται με το μέλλον και αναπτύσσει με απλό και κατανοητό τρόπο το πρόγραμμά του. Ένα ρεαλιστικό, τολμηρό σχέδιο μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Εκτίμησή μου είναι ότι η ανάλυση του κ. Μητσοτάκη περνά με πειστικό τρόπο στην κοινωνία, γεγονός που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη δημοσκοπική διαφορά που εξασφαλίζει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Διαβατών Κουφαλίων και Χαλάστρας είναι πολλά, τι λέτε;
Θίγετε ένα θέμα πολύ σημαντικό που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η εικόνα της οποίας τα δύο τελευταία χρόνια είναι τραγική.
Αυτό επιβεβαιώνεται και στη νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ( ΠΟΕΔΗΝ) σε 65 Κέντρα Υγείας τον περασμένο Αύγουστο.
Η έρευνα κατέγραψε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικό, ενώ επισημαίνει ότι δεν έχουν χρηματοδότηση για να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.
Τα κέντρα υγείας Διαβατών, Κουφαλίων και Χαλάστρας, υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, και θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Εξυπηρετούν πάνω από 100.000 πολίτες, και η λειτουργία τους οφείλεται κυρίως στην αυτοθυσία των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού μου έργου και της προσπάθειάς μου να αναδείξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας, προχώρησα σε παρεμβάσεις- ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό και περιμένω απαντήσεις.

Η εγκληματικότητα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην β Θεσσαλονίκης, που οφείλεται;
Όπως ίσως γνωρίζετε με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν και γίνονται πολλές συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και στην Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Καταργούνται τα αστυνομικά τμήματα , Χαλάστρας, Ασσήρου, Ιωνίας, Βασιλικών, Απολλωνίας, Μηχανιώνας, Επανομής, κ.α.
Ως συνέχεια των συγχωνεύσεων , έρχεται να προστεθεί η επιφόρτιση των αστυνομικών τμημάτων που παραμένουν, με μεγαλύτερη χωροταξική αρμοδιότητα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τα παροπλισμένα ή παλιά πολλές φορές περιπολικά.
Καλές είναι οι συγχωνεύσεις αλλά όχι με τον τρόπο που γίνονται. Υπάρχουν περιοχές που η έδρα του δήμου δεν έχει την ίδια εγκληματικότητα με άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου. Η εγκληματικότητα από περιοχή σε περιοχή διαφέρει. Αυτό δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη στον νέο σχεδιασμό.
Σήμερα τεράστιες περιοχές αστυνομεύονται από ένα και μόνο περιπολικό με αποτέλεσμα η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα να είναι ανεξέλεγκτες. Η κατάσταση είναι απελπιστική και οι πολίτες σε απόγνωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσλειτουργίας αποτελεί η περίπτωση του Δήμου Δέλτα, όπου θα υπάρχει μόνο ένα Αστυνομικό Τμήμα και ένα Τμήμα Ασφαλείας με έδρα τη Σίνδο, για να καλύπτει από την Ιωνία και τον Εχέδωρο έως τη Χαλάστρα.

Συνεργάζεστε με του δημάρχους της περιοχής σας;
Με τους Δημάρχους της περιφέρειάς μου, έχουμε αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Άλλωστε οφείλουμε να το κάνουμε για το καλό των συμπολιτών μας.
Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, ενημερώνομαι σε βάθος για ζητήματα που τους απασχολούν και προσπαθώ να βοηθήσω στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού μου έργου και των αρμοδιοτήτων μου.

Ποια θεωρείτε ως μείζονα ζητήματα & προβλήματα της κοινωνίας της Β’ Περιφερείας Θεσσαλονίκης για τα οποία δίνετε μάχη από τα έδρανα του Κοινοβουλίου με όπλα την επαγγελματική σας γνώση και την κοινωνική σας δραστηριότητα;
Η περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με πολλές δυνατότητες αλλά, δυστυχώς, και πολλά προβλήματα, τα οποία ξεκινούν πολύ πριν από την κρίση.
Η έλλειψη υποδομών και δικτύων, τα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ανεργία είναι τα κυριότερα.
Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι, από το 2009 , δίνω μάχη και θέτω είτε μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου, με ερωτήσεις και εισηγήσεις, είτε σε συναντήσεις, αλλά και εγγράφως, ιδέες και προτάσεις για ζητήματα που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του κάθε υπουργείου και, ειδικότερα, προτάσεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης –για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου εγγείων βελτιώσεων, για την ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας, την ανάδειξη των προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, για την προσέλκυση νέων αγροτών, για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και πολλά άλλα ζητήματα.

Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Β’ Περιφερείας Θεσσαλονίκης, ώστε εν μέσω κρίσης ο τόπος να διέλθει αυτή την ατραπό με τις λιγότερες, το δυνατόν, συνέπειες;
Η περιοχή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης έχει ισχυρά τοπικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες να διαμορφώσει δική της αναπτυξιακή ταυτότητα,
εκμεταλλευόμενη την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τον αγροτικό ή εναλλακτικό τουρισμό, κ.α.
Η ανάπτυξη της υπαίθρου και ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση –οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική- του δυτικού τομέα της πόλης ικανοποιώντας τη συνθήκη της ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και την ιδέα της «ανοιχτής πόλης» από την οποία όλοι θα ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Κ. Αναστασιάδη είστε Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Πείτε μας τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Χειμάρρας; Υπάρχει ανησυχία στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας.
Ανάστατοι και σε διαρκή ετοιμότητα αντίστασης βρίσκεται η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει το Αλβανικό κράτος, το οποίο έγινε εντονότερο τα τελευταία δύο χρόνια, εναντίον της.
Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού της Ελληνικής Μειονότητας, υφαρπαγής των περιουσιών της, με πρόσχημα σχέδια ανάπτυξης και εξαναγκασμού της, τελικά, σε φυγή από τον τόπο της.
Στο επίκεντρο αυτών των επιθέσεων βρίσκεται η Χειμάρρα, όπου ο Ελληνισμός δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των επιθέσεων.



Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον βουλευτή μας κ Σάββα Αναστασιάδη που δέχτηκε να μας δώσει αυτήν την συνέντευξη και με ευχαρίστηση απάντησε σε όλα τα  ερωτήματα μας 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ



Η συνέντευξη του βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη θα δημοσιευτεί και  φιλοξενηθεί ...

Το SAIT:  e-makedoniapress.gr

Τα συνεργαζόμενα BLOG :
takalantapress.gr  
lagkadasnews.blogspot.gr
blackcat.capitalblogs.gr
koyfalianews.blogspot.gr
oraiokastrothess.blogspot.gr

Το περιοδικό – Εφημερίδα : «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ» Θεσσαλονίκης


Δημοσιογραφικός οργανισμός Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου