Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Σκάνδαλο κοιμητηρίων». Όλα στο φως. Καμία συγκάλυψη από τη «Δύναμη Δημιουργίας».

 Η «Δύναμη Δημιουργίας – Νέα Πρόταση» ζήτησε με αίτηση της στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την εισαγωγή θέματος που αφορούσε τη δημιουργία «Διαπαραταξιακής Επιτροπής διενέργειας Οικονομικού Ελέγχου της λειτουργίας των Κοιμητηρίων Ωραιοκάστρου», μετά από καταγγελίες δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης (Δ. Καρασαββίδη) για υποψίες οικονομικής «κακοδιαχείρησης» στα Κοιμητήρια του Ωραιοκάστρου.

Ως είθισται, και κατά πάγια τακτική της διοίκησης, όταν υπάρχουν θέματα τα οποία την ενοχλούν, τοποθετούνται – με εξαιρετική μαεστρία – στο τέλος της λίστας συζήτησης (μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες), ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να κουράσει πολίτες και αιρετούς, ώστε να πετύχει την αποχώρησή τους.

Εμείς ζητήσαμε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα σε απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να δοθεί η δέουσα προσοχή, αλλά εισπράξαμε από την πλευρά της διοικούσας πλειοψηφίας μία άνευ λόγου «ένοχη» άρνηση.

Παρ’ όλα αυτά δεν τους κάναμε τη χάρη να αποχωρήσουμε, περιμένοντας τη συζήτηση του θέματος, το οποίο και ξεκίνησε μετά τη μία τα ξημερώματα.

- Ο επικεφαλής της παράταξης μας, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε την αρχή με ερωτήσεις όσον αφορά τις καταγγελίες (του κ. Καρασαββίδη) που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, παίρνοντας μάλιστα τη μορφή χιονοστιβάδας μετά και την ανάρτηση ενός video σε τοπικό ενημερωτικό site, όπου γίνεται σαφή αναφορά  για καταστρατήγηση των όποιων μέχρι σήμερα διαδικασιών λειτουργίας των Κοιμητηρίων του Ωραιοκάστρου.

Με πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο από την παρούσα διοίκηση ζητήσαμε την εξέταση: α) για την έκδοση διπλότυπων είσπραξης στις άδειες ταφής και πιστοποιητικών θανάτου μη κατοίκων Ωραιοκάστρου, β) για τις άδειες παραχώρησης διπλού οικογενειακού τάφου.

Για να δοθεί μία τάξη μεγέθους της φερόμενης ως «κακοδιαχείρησης» και της απώλειας εσόδων από τα ταμεία του Δήμου Ωραιοκάστρου, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το παράβολο – που δεν πληρώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις – ενός διπλού οικογενειακού τάφου είναι 7.500 ευρώ!

Αυτές λοιπόν ήταν οι ερωτήσεις που απευθύναμε πρώτα προς τον νυν υπεύθυνο για τα κοιμητήρια αντιδήμαρχο Οικονομικού – Διοικητικού κ. Κοϊτσίδη Παναγιώτη, και στη συνέχεια, στον πρώην αντιδήμαρχο κ. Τσακαλίδη Ηρακλή, ο οποίος επίσης είχε υπό την ευθύνη του τη λειτουργία των Κοιμητηρίων του Ωραιοκάστρου.

 - Έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις τόσο τις δικές μας (του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Κανταρτζή), όσο και άλλων συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοϊτσίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα, ενώ έχουν γίνει ενέργειες που ζημίωσαν το ταμείο του Δήμου.

Σε αντίστοιχες ερωτήσεις μας προς τον κ. Τσακαλίδη, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας όλα έγιναν καλώς, παρά τις σαφέστατες καταγγελίες (του κ. Καρασαββίδη) που υπήρχαν στο επίμαχο video για αλλαγή της όποιας μέχρι τώρα διαδικασίας ταφής.

Αφού λοιπόν είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο με τις αντιφατικές τους απαντήσεις, τον λόγο αποφάσισε να πάρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ζητώντας: α) να κλείσουν τα μικρόφωνα της δημόσιας συνεδρίασης ώστε να μην υπάρχουν πρακτικά των όσων πει, και β) να σταματήσει να καταγράφει ο δημοσιογράφος, χρόνια μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, τη δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ.

Όπως ήταν φυσικό ο δημοσιογράφος του αρνήθηκε ευγενικά λέγοντας πως δεν γίνεται να σταματήσει να παρακολουθεί το δημοτικό συμβούλιο, και τότε ο δήμαρχος – φανερά εκνευρισμένος – ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να τον πετάξει (με τη βία;) έξω από την αίθουσα(!), πράγμα το οποίο φυσικά ο κ. Σημαιοφορίδης αρνήθηκε να κάνει. Τότε ο δήμαρχος και αφού έκλεισε παρανόμως τα μικρόφωνα για να μην καταγράφονται επίσημα πρακτικά, ζήτησε από όλους εχεμύθεια για να μη διαρρεύσει τίποτα από αυτά τα οποία θα ακουστούν.


- Τότε τον λόγο έδωσε στον Αντιδήμαρχο κ. Ιωσηφίδη, λέγοντας προς έκπληξη όλων «μη φοβάσαι ρε, πέστα όλα»! Έτσι λοιπόν αυτός παραδέχτηκε την …ευθύνη του(!) για την παραχώρηση διπλών τάφων σε μη κατοίκους του Ωραιοκάστρου αλλά και την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δήμο, προφασιζόμενος ανθρωπιστικούς λόγους και αδυναμία των οικείων τους να καλύψουν τα έξοδα για τα παράβολα!

Βέβαια ο κ. Ιωσηφίδης μετά την παραδοχή των παρανομιών του, δεν μπήκε καν στον κόπο να εξηγήσει πως γίνεται η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου να είναι τόσο αυστηρή με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν να δώσουν ούτε τα 150 ευρώ, ενώ για άλλους (εκτός Ωραιοκάστρου) που κτίζουν πολυτελείς τάφους και μνημεία, να «ξεχνάει» τα παράβολα των 7.500 ευρώ!

Επίσης, δεν μας εξήγησε, πως γινόταν αν και ο ίδιος είναι αναρμόδιος για τα κοιμητήρια να μπορούσε με ευκολία να εξυπηρετεί αυτούς που ήθελε, παρακάμπτοντας την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου χωρίς να έχει την συναίνεση και ανοχή του ίδιου του δημάρχου και των αρμόδιων αντιδημάρχων.

 - Μετά το «στηρίζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τον Κυριάκο Ιωσηφίδη» για τα υπέρ-κοστολογημένα ανταλλακτικά των οχημάτων του δήμου, ήρθε τώρα και το «οι ενέργειες του ήταν άδολες» από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καλύπτοντας για δεύτερη φορά τον αγαπημένο του αντιδήμαρχο, ξαφνιάζοντας ακόμα και τους δικούς του συμβούλους.

Βέβαια, όλοι μας απορήσαμε γιατί αυτή η μεγάλη υποστήριξη προς το πρόσωπο του Κυριάκου Ιωσηφίδη, τη στιγμή που ο τελευταίος δεν μπήκε καν στον κόπο να εξηγήσει γιατί όλα αυτά αποκαλύφθηκαν σε μία τυχαία στιγμή, μετά από τις επίμονες καταγγελίες τόσο του κ. Καρασαββίδη, όσο και τις δικές μας.

Ο δήμαρχος όμως δε σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε πιο πέρα ζητώντας από όλους τους δημοτικούς συμβούλους την αποσιώπηση του γεγονότος, «εκβιάζοντας» τους μάλιστα, με το ενδεχόμενο -κατά τα λεγόμενα του- να κλείσουν τα κοιμητήρια Ωραιοκάστρου. Με λίγα λόγια ζήτησε από ολόκληρο το σώμα, να καταστεί συνένοχο σε μη νόμιμες πράξεις που διαπράχθηκαν σε βάρος του δήμου, πέρα από το ηθικό κομμάτι της αντιμετώπισης με δύο μέτρα και δύο σταθμά των απλών δημοτών και αυτών που είχαν την πρόσβαση σε ανθρώπους της διοίκησης.


- Παίρνοντας αμέσως τον λόγο, επισημάναμε τη σκοπιμότητα της μεγάλης καθυστέρησης στην αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων, τη στιγμή που ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε απόλυτη γνώση της κατάστασης τόσο από το δήμαρχο όσο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Επιστήσαμε δε την προσοχή, να μη γίνει καμία απολύτως προσπάθεια παραποίησης εγγράφων και δικαιολογητικών ή άλλων κινήσεων αιτιολόγησης και παροχής ελαφρυντικών σε μεταγενέστερο χρόνο των παράνομων αυτών ενεργειών, γιατί αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εμπλεκομένων.

- Ζητήσαμε επίσης, η όποια διαπαραταξιακή επιτροπή συσταθεί, να έχει καθαρά ελεγκτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα σε καταλογισμό ευθυνών, σε όλους όσοι ενδεχομένως να εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορία, αλλά και σε όσους ήδη παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους. Δυστυχώς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε να «παντρέψει» τον ελεγκτικό χαρακτήρα δημιουργίας αυτής της επιτροπής, με την καθημερινή λειτουργία των Κοιμητηρίων! Λες και ο λόγος που ζητήσαμε να γίνει αυτή η επιτροπή ήταν να εκδίδει πιστοποιητικά αποθανόντων προσώπων!

- Επειδή η σκοπιμότητα έχει και τα όρια της και αφού αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να διαφυλάσσουν τα συμφέροντα του δήμου αποφάσισαν να απέχουν από αυτό, ανακοινώσαμε πως θα συμμετέχουμε σε μία επιτροπή που θα έχει μόνο ελεγκτικό χαρακτήρα, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να διεξάγουν τον έλεγχο. Άλλωστε, μετά την κυνική ομολογία και του κ. Ιωσηφίδη αλλά και την «κάλυψη» του δημάρχου, δεν έχει πια ιδιαίτερο νόημα οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η παραδοχή της διοίκησης, ότι δεν είναι ικανή ούτε τα κοιμητήρια να λειτουργήσει (με το όποιο καθεστώς), αλλά ούτε τη διαπαραταξιακή επιτροπή να «λειτουργήσει» σωστά, καθώς καθίσταται προφανές ότι οι ίδιοι γνωρίζουν τα πάντα και παραμένουν απελπιστικά «εχέμυθοι»!

- Έπειτα από ένα ολιγόλεπτο σύγχυσης, το προεδρείο συνέχισε να επιμένει στην δημιουργία της διαπαραταξιακής με τη μορφή που συνέφερε τη διοίκηση και μόνο. Μία επιμονή που μας οδήγησε στην απόφαση να μη συμμετάσχουμε σε αυτήν την κατ’ επίφαση πλέον επιτροπή. Τους καταστήσαμε δε σαφές ότι αφού αυτοί δε θέλουν τον έλεγχο, θα επιδιώξουμε να τον προκαλέσουμε εμείς.

     Η παράταξη της «Δύναμης Δημιουργίας – Νέα Πρόταση» δεν πρόκειται να συνηγορήσει και να συμπορευτεί σε καμία απολύτως προσπάθεια «συγκάλυψης» τέτοιων σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τον τόπο μας, από οποιαδήποτε πλευρά και από όπου κι αν αυτά προέρχονται.  

 

Από το Γραφείο Τύπου


http://www.oraiokastronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου